Regulament "Campionatul <<Iubeste Sportul>>"

 

 

Date Generale

 

    1) Campionatul <<Iubeste Sportul>> este organizat de Asociatia Clubul Sportiv Remiza.

 

    2) Prin semnarea contractului de participare, echipele inscrise se obliga sa respecte clauzele contractuale precum si prezentul regulament.

 

    3) Regulamentul afisat pe site are caracter oficial si poate fi modificat de catre organizatori doar cu anuntarea in prealabil a echipelor participante.

 

Legea 1 - Terenul de Joc

 

1) Dimensiuni:

 

    Terenul de joc este un dreptunghi a carui lungime trebuie sa depaseasca latimea lui.

    Lungime: min. 39 m, max. 42 m.

    Latime: min. 19 m, max. 25 m.

 

2) Linii de marcare a terenului de joc:

 

    Terenul de joc trebuie marcat cu linii vizibile. Liniile apartin acelui spatiu pe care-l delimiteaza. Liniile mai lungi sunt linii de margine, cele mai scurte sunt linii de poarta.

    Linia de la jumatate imparte terenul de joc in doua parti egale.

    Centrul terenului va fi vizibil marcat printr-un punct.

 

3) Suprafata de pedeapsa:

 

    La fiecare capat al terenului se va delimita o suprafata de pedeapsa cu urmatoarele caracteristici:

    Se vor trasa doua linii perpendiculare pe linia de poarta, la 3 m de la partea interioara a fiecarui stalp al portii. Aceste linii se vor intinde pe terenul de joc pe o distanta de 6 m si vor fi unite printr-o linie trasata paralel cu linia de poarta.

 

4) Punctul de pedeapsa:

 

in fiecare suprafata de pedeapsa va fi marcat vizibil un punct situat pe o linie imaginara perpendiculara pe linia de poarta, la 7 m. din mijlocul liniei de poarta. Acesta este punctul de pedeapsa.

 

5) Zona de inlocuire:

 

In lipsa bancilor de rezerva, zona de inlocuire va fi la jumatatea terenului.

 

6) Portile:

 

    Portile trebuie ridicate la mijlocul liniei de poarta.

    Portile se constituie din doi stalpi verticali care sunt legate de o bara transversala paralela cu linia de poarta.

    Distanta intre cei doi stalpi (masurata din coltul interior!) poate varia intre 3 - 3,5 m, distanta barei transversale de linia de poarta este de 2 m. In scopul prevenirii accidentelor, portile trebuie bine fixate.

    Latimea stalpilor si a barei transversale este de 6 cm.

 

Legea 2 - Mingea de joc

 

Mingea:

 

    a) va fi de forma sferica;

    b) materialul poate fi confectionat din piele sau din alt material omologat;

    c) va avea o circumferinta cuprinsa intre limitele admise 68-70 cm;

    d) greutatea la inceputul jocului min. 410 gr., max. 450 gr.;

    e) va avea o presiune intre 0.6 - 1.1 atmosfere (600-1100 g/cm2)

 

Mentiuni:

 

    Daca mingea se sparge sau se deterioreaza in timpul desfasurarii jocului:

    - jocul va fi oprit;

    - jocul se va relua, cu o alta minge, printr-o minge de arbitru de pe locul in care se afla prima minge in momentul in care s-a deteriorat.

 

    Daca mingea se sparge sau se deterioreaza atunci cand nu este in joc, inainte de executarea unei lovituri de incepere, a aruncarii de la poarta, a loviturii de la colt, a unei lovituri libere, a loviturii de pedeapsa sau a loviturii de la margine, jocul se va relua in mod corespunzator.

 

Legea 3 - Modul de organizare

 

    1) Campionatele de minifotbal se organizeaza pentru stabilirea campioanei locale la fotbal pentru amatori pe teren artificial de dimensiuni reduse, urmand ca aceasta sa participe la Faza Nationala a Campionatelor de Minifotbal;

 

    2) Programul de desfasurare este stabilit de catre Comisia de Organizare si trebuie respectat de echipe, care nu pot solicita amanari, reprogramari sau programari preferentiale;

 

    3) Echipele participante sunt direct raspunzatoare pentru orice manifestare reprobabila a propriilor suporteri;

 

    4) in incinta de joc pot intra doar jucatorii, antrenorii si delegatii echipelor care sunt inscrisi pe raportul de arbitraj;

 

    5) Falsificarea actelor campionatului se pedepseste cu excluderea din campionat;

 

    6) Partidele nu se amana si se vor sustine la data si ora stabilita de Comisia de Organizare.

 

    7) Rezultatele echipei dizolvate, retrase sau excluse din competitie inainte de finalul turului se anuleaza, iar echipa este eliminata.

 

    8) Rezultatele echipei dizolvate, retrase sau excluse din competitie dupa finalul turului raman valide, dar echipa va pierde urmatoarele jocuri la masa verde, cu 3-0.

 

Legea 4 - Echipele participante si numarul jucatorilor

 

    1) in campionatul de minifotbal pot participa doar jucatori amatori de fotbal. Jucatorii care evolueaza in Ligile de fotbal 1, 2 si 3 si/sau de futsal care poseda legitimatie vizata sau care evolueaza in alt campionat afiliat Federatiei de Minifotbal din Romania NU au drept de joc.

 

    2) in cazul in care se constata sau se depune contestatie din partea echipei adverse, ca echipa contestata a incalcat una din prevederile mentionate anterior sau a folosit un jucator neprecizat in raportul de arbitraj sau a trecut pe foaia de arbitraj un jucator exclus in partida respectiva, va pierde jocul cu 3-0.

 

    3) Varsta minima de participare este de 18 ani impliniti.

 

    4) Fiecare echipa va fi formata din sase jucatori, dintre care unul va fi portar.

 

    5) Numarul minim de jucatori necesar pentru inceperea cat si pentru continuarea acesteia este de 3 jucatori de camp si 1 portar.

 

    6) Delegatul fiecarei echipe este obligat sa semneze raportul de arbitraj inainte si dupa terminarea partidei.

 

    7) Echipa care nu se prezinta pe teren, inainte sau dupa ce a completat raportul de arbitraj, intr-un interval de 10 minute de la ora programarii pierde partida din etapa respectiva cu 3-0.

 

    8) Numarul maxim de jucatori inscrisi in raportul de joc este de doisprezece.

 

    9) Procedura de inlocuire:

 

    Pentru fiecare partida pot fi inscrisi jucatori de rezerva. Pe durata partidei numarul inlocuirilor este nelimitat. Jucatorul inlocuit poate participa din nou la joc. Schimbarea poate fi efectuata numai in dreptul liniei care desparte cele doua jumatati de teren.

 

    Pe durata timpului regulamentar de joc portarul poate fi schimbat, doar cu acordul prealabil al arbitrului si numai atunci cand jocul este oprit, de catre un jucator de rezerva sau alt jucator aflat pe teren.

 

    Procedura de inlocuire se efectueaza regulamentar in urmatoarele situatii:

    - jucatorul inlocuit trebuie sa paraseasca terenul de joc;

    - jucatorul de rezerva poate intra pe terenul de joc de abia dupa iesirea jucatorului pe care trebuia sa-l inlocuiasca;

    - jucatorii de rezerva se afla sub autoritatea arbitrului, indiferent daca participa sau nu la joc;

    - procedura de inlocuire este efectuata in momentul in care jucatorul de rezerva patrunde pe terenul de joc. Din acest moment jucatorul inlocuit devine jucator de rezerva.

 

    10) Sanctiuni:

 

    a) in cazul in care jucatorul de rezerva patrunde pe terenul de joc inainte ca jucatorul pe care-l inlocuieste nu paraseste suprafata de joc:

    - jocul trebuie intrerupt;

    - jucatorul de rezerva trebuie sanctionat cu cartonas galben;

    - jocul trebuie continuat cu lovitura libera indirecta in favoarea echipei adverse din locul in care se afla mingea in momentul intreruperii jocului.

 

    b) daca jucatorul de rezerva patrunde pe terenul de joc in afara zonei de inlocuire sau daca jucatorul inlocuit paraseste terenul in afara acestei zone (cu exceptia cazurilor de accidentare):

    - jocul trebuie intrerupt;

    - jucatorul vinovat trebuie sanctionat cu cartonas galben;

    - jocul trebuie continuat cu lovitura libera indirecta in favoarea echipei adverse din locul in care se afla mingea in momentul intreruperii jocului.

 

    11) O echipa isi poate schimba denumirea o singura data pe parcursul unui sezon.

 

Legea 5 - Transferuri de jucatori si noi legitimari

 

    1) Se pot face noi legitimari in primele 2 etape si in pauza dintre tur si retur, in limita locurilor libere din lotul de jucatori.

 

    2) Pot fi eliminati din lot maxim 6 jucatori, cu acordul celor 3 manageri, care pot fi inlocuiti doar in pauza dintre tur si retur. Jucatorii exclusi sunt considerati jucatori activi si pot juca pentru alta echipa doar daca transferul se realizeaza conform punctelor 5 si 6 ale Legii 5.

 

    3) Jucatorii care provin dintr-o echipa exclusa sau dizolvata pot face obiectul unei noi legitimari doar in pauza dintre tur si retur.

 

    4) O echipa poate legitima, intre tur si retur, maxim 2 jucatori care provin dintr-o echipa exclusa sau dizolvata.

 

    5) Transferurile se efectueaza doar intre tur si retur, cu acordul celor 6 manageri implicati, al jucatorului, si al organizatorilor.

 

    6) O echipa poate transfera maxim 3 jucatori de la alte echipe active si poate ceda maxim 2 jucatori.

 

    7) Locurile ramase libere dupa transfer nu se elibereaza pentru jucatori transferati.

 

    8) Lotul unei echipe nu poate fi mai mare de 20 de jucatori.

 

Legea 6 - Comisia de Organizare

 

    1) Comisia de Organizare este forul suprem care evalueaza sistemul competitional si se supune regulamentului competitional.

 

    2) Comisia de organizare este formata din membrii desemnati de catre membrii locali afiliati ai Asociatiei Romane de Minifotbal, in speta membrii Clubului Sportiv Remiza, in cazul Campionatului ÔÇťIubeste SportulÔÇ?. Din aceasta Comisie pot face parte si membrii invitati care nu au insa drept de vot. Statutul de membru invitat se acorda la propunerea membrilor organizatori care se supune hotararii Comisiei.

 

    3) Comisia de Organizare are obligativitatea de a analiza in timp util eventualele contestatii si raportul facut de Comisia de Disciplina in cazuri de abateri.

 

    4) in cadrul Comisiei se aproba o hotarare daca este votata cu o majoritate simpla din totalul voturilor exprimate de catre membrii prezenti.

 

    5) Comisia de Organizare are drepturi depline de a modifica regulamentul si de a supune la vot orice modificare aparuta.

 

    6) in cazul in care un reprezentant al Comisiei de Organizare doreste sa renunte la functia detinuta este obligat sa-si prezinte in scris aceasta decizie care va fi analizata de membrii comisiei si se va hotari asupra acestei cereri in mod pozitiv sau negativ.

 

    7) Locul vacant va ramane neocupat pana la finalul competitiei.

 

    8) Comisia de Organizare desemneaza componenta nominala a Comisiei de Disciplina.

 

    9) Comisia de Organizare poate dizolva Comisia de Disciplina in cazul in care aceasta nu se conformeaza regulamentului competitional, atributiile acesteia fiind preluate de catre Comisia de Organizare.

 

Legea 7 - Contestatii

 

    Echipele pot introduce contestatii ├«mpotriva omolog─ârii jocurilor cu rezultatul de pe teren, astfel:

 

    a) ├«naintea jocului, la pauz─â sau la cel mult 5 minute dup─â terminarea jocului, dac─â se contest─â dreptul de joc al unuia sau mai multor juc─âtori ├«nscrisi ├«n raportul de arbitraj, mentionsnd motivele.

 

    b) ├«n timpul jocului, la pauz─â sau la cel mult 5 minute dup─â terminarea jocului, dac─â se contest─â substituirea unui juc─âtor.

 

    b) contestatiile vor fi luate ├«n analiz─â de c─âtre Comisia de Organizare doar ├«n cazurile ├«n care au acoperire conform regulamentului competitional.

 

    c) taxa pentru fiecare juc─âtor contestat este de 100 de lei, suma care poate fi pl─âtit─â ├«n maxim 24 de ore. In caz contrar, contestatia va fi respins─â f─âr─â a fi analizat─â. Nu se percepe tax─â de contestatie ├«n cazul ├«n care Comisiei de Organizare ├«i este prezentat un document emis de Federatia Rom├ón─â de Fotbal din care reiese c─â juc─âtorul contestat nu are drept de joc, conform prezentului regulament.

 

    d) folosirea unui juc─âtor de fotbal din Liga I, a II-a, a III-a si/sau futsal din Liga I sau a II-a va fi sanctionat─â cu pierderea fiec─ârui joc ├«n care respectivul a fost ├«nscris ├«n raportul de arbitraj ├«n turul sau returul de campionat, dar numai dac─â s-a introdus o contestatie regulamentar─â si dovedit─â la unul dintre jocurile disputate. Aceast─â sanctiune are valabilitate ori pe perioada turului, ori pe perioada returului, este valabil─â ├«ncep├ónd cu data 01.01.2012 si nu se aplic─â retroactiv.

 

    e) ├«n cazul ├«n care se contest─â dreptul de joc ├«naintea meciului, juc─âtorul contestat poate fi eliminat din raportul de arbitraj, conditia fiind ca el s─â nu participe la jocul respectiv, dar contestatia va fi luat─â ├«n analiz─â de c─âtre Comisia de Organizare. Rezultatul din teren al jocului respectiv nu poate fi modificat dac─â juc─âtorul respectiv a fost eliminat din raportul de arbitraj si nu a evoluat, dar echipa sa va pierde meciurile jucate p├ón─â ├«n acel moment ├«n care juc─âtorul respectiv a fost ├«nscris ├«n raportul de arbitraj, asa cum este descris acest lucru la punctul anterior, ├«n cazul ├«n care contestatia este solutionat─â si aprobat─â.

 

    f) poate fi contestat oricare dintre juc─âtorii ├«nscrisi ├«n raportul de arbitraj, indiferent dac─â respectivul este prezent ├«n momentul respectiv la terenul de joc, dac─â se respect─â procedura de contestatie.

 

    Contestatiile se depun ├«n scris si se mentioneaz─â obiectul contestatiei.

 

    Rezultatul contestatiei, semnat si stampilat de membrii Comisiei de Organizare, va fi comunicat ambelor p─ârti ├«n scris. Hot─âr├órea este definitiv─â si inatacabil─â pe nicio cale.

 

Legea 8 - Incorectitudini si comportament nesportiv

 

1) Trebuie sanctionat/atentionat cu cartonas galben la prima abatere si la a doua abatere eliminat de pe teren jucatorul care:

 

    - se comporta nesportiv;

    - pune piedica unui adversar, tranteste sau incearca sa tranteasca un adversar cu ajutorul piciorului;

    - tine sau incearca sa tina un adversar in incercarea de a-si exercita dreptul la joc;

    - joaca intentionat mingea cu mana (cu exceptia portarului aflat in propria suprafata de pedeapsa);

    - isi deposedeaza sau ataca adversarul prin alunecare;

    - incalca in mod repetat regulile de joc;

    - intarzie reluarea jocului;

    - in caz de lovitura libera, lovitura de colt sau lovitura de pedeapsa nu respecta distanta regulamentara;

    - patrunde pe terenul de joc fara acordul arbitrului dupa ce acesta a iesit in afara terenului de joc pentru a primi ingrijiri medicale;

    - patrunde pe terenul de joc prin alt loc decat cel indicat de regulament in cazul unei schimbari;

    - paraseste suprafata de joc fara permisiunea arbitrului sau prin alt loc decat cel indicat (cu exceptia accidentarii).

    - nu asteapta fluierul arbitrului dupa ce a solicitat masurarea distantei la care se afla zidul, in cazul loviturilor libere.

    - desconsiderarea competitiei sau a adversarului se poate solda cu depunctarea echipei.

    - comportamentul nesportiv al jucatorilor sau reprezentantilor unei echipe, inclusiv manager, antrenor si patron, se sanctioneaza cu avertisment, suspendare, depunctare sau excludere din campionat.

    - folosirea jucatorilor fara drept de joc in cadrul turneelor nationale organizate de Federatia de Minifotbal din Romania, care atrage pierderea unui joc la masa verde, se sanctioneaza cu excluderea din campionat.

 

      Jucatorul care a primit direct cartonas rosu va parasi terenul de joc iar echipa sa se va putea completa dupa 5 minute. Jucatorul care a fost eliminat dupa cumul de cartonase galbene va parasi terenul de joc iar echipa sa se va putea completa dupa 5 minute.

 

2) Pe durata partidei, jucatorul trebuie eliminat (cartonas rosu) si suporta sanctiunile de mai jos daca:

 

    - comite o infractiune dura, asupra adversarului; sanctiune: minim 2 etape - maxim excludere din campionat;

    - joaca brutal: loveste intentionat adversarul fara a avea intentia de a juca mingea; sanctiune minim 3 etape - maxim excludere din campionat;

    - loveste sau incearca sa loveasca un adversar;

    - sare asupra unui adversar cu intentia de a-l lovi;

    - se foloseste de propria forta fizica in mod brutal fara a avea intentia de a juca mingea;

    - scuipa adversarul sau o alta persoana; sanctiune minim 1 etapa;

    - daca prin cuvinte, gesturi isi exprima dezacordul asupra unor decizii de arbitraj folosind un limbaj vulgar;

    - folosindu-se de maini, priveaza echipa adversa de inscrierea unui gol evident (cu exceptia portarului aflat in propria suprafata de pedeapsa); sanctiune minim 1 etapa;

    - priveaza echipa adversa de marcarea unui gol evident folosindu-se de mijloace care atrag dupa sine lovitura libera sau lovitura de pedeapsa; sanctiune minim 1 etapa;

    - foloseste un limbaj grosolan, expresii jignitoare; sanctiune: minim 1 etapa - maxim 5 etape;

    - foloseste violenta fizica la adresa jucatorilor, arbitrilor sau a altor persoane; sanctiune: excluderea jucatorului din campionat;

in caz de eliminare ca urmare a unui cartonas rosu, jucatorul eliminat nu mai poate participa la joc si nu poate sa stea nici pe banca de rezerve, echipa sa putandu-se completa abia dupa 5 minute.

 

    Jucatorul care intr-o partida primeste un cartonas rosu dupa ce a acumulat doua cartonase galbene va fi suspendat pentru partida urmatoare sau mai multe etape.

 

    Jucatorul care intr-o partida primeste direct un cartonas rosu va fi suspendat minim doua etape, in func╚Ťie de gravitatea actului comis.

 

    Jucatorii, managerii, patronii, antrenorii, precum si orice membru al delega╚Ťiei unei echipe, sunt raspunzatori atat pentru comportamentul din teren, cat si pentru cel din afara terenului, care poate fi sanc╚Ťionat cu suspendari, depunctarea echipei sau excluderea echipei din competi╚Ťie, in func╚Ťie de gravitatea actului comis.

 

    Folosirea violentei fizice de catre un jucator asupra membrilor staffului de organizare se soldeaza automat cu excluderea definitiva a intregii echipe din campionat.

 

3) Este sanctionat cu lovitura libera indirecta jucatorul care comite una dintre urmatoarele greseli:

 

    a) ca portar:

    - nu repune mingea in joc in mai putin de 5 (cinci) secunde de la readucerea mingii in suprafata de joc;

    - atinge cu mana mingea care i-a fost trimisa intentionat acasa cu piciorul de catre un coechipier;

    - atinge cu mana mingea care i-a fost trimisa din lovitura de la margine de catre un coechipier.

 

    b) ca jucator de camp:

    - nu repune mingea in joc in mai putin de 5 (cinci) secunde de la readucerea mingii pe suprafata de joc;

    - joaca periculos;

    - isi retine adversarul in mod intentionat;

    - obliga portarul cu mingea in mana sa joace mingea;

 

Legea 9 - Lovitura libera

 

    1) Exista doua tipuri de lovitura libera:

    - lovitura libera indirecta;

    - lovitura libera directa.

 

    Pentru executarea unei lovituri libere mingea trebuie sa fie oprita in momentul executarii loviturii, iar executantul nu trebuie sa atinga mingea a doua oara inainte ca aceasta sa fi fost atinsa de un alt jucator.

 

    Jucatorul care urmeaza sa execute lovitura libera directa sau indirecta are obligatia de a repune mingea in joc in 5 secunde de la reprimirea mingii in suprafata de joc sau, dupa caz, de la fluierul arbitrului.

 

    2) Lovitura libera indirecta:

    - Nu se poate inscrie gol decat daca mingea, inainte de a intra in poarta, a fost atinsa sau jucata de un alt jucator decat cel care a executat lovitura.

 

    3) Lovitura libera directa:

    - Daca mingea este trimisa direct in poarta, golul este valabil.

 

    4) Locul executarii loviturii libere:

    - Mingea trebuie sa se afle la sol. Jucatorii echipei adverse trebuie sa pastreze fata de minge o distanta de cel putin 5 m. Mingea intra in joc doar daca a fost atinsa si ca urmare a acesteia s-a miscat.

 

    5) Sanctiuni:

    a) daca jucatorul echipei adverse se afla in interiorul distantei prevazute lovitura libera trebuie repetata.

 

    b) daca jucatorul care executa lovitura atinge inca o data mingea, fara ca aceasta sa fi fost atinsa de un alt jucator: jocul trebuie reluat cu o lovitura libera indirecta in favoarea echipei adverse din locul unde jucatorul a atins mingea a doua oara, tinandu-se cont de dispozitiile generale obligatorii.

 

    c) daca jucatorul nu a executat lovitura libera in 5 secunde, atunci acesta este sanctionat cu cartonas galben.

 

Legea 10 - Lovitura de pedeapsa

 

    1) Se acorda lovitura de pedeapsa in favoarea echipei adverse in cazul in care unul dintre jucatorii unei echipe comite in propria suprafata de pedeapsa o infractiune care atrage dupa sine o lovitura libera directa.

 

    2) Din lovitura de pedeapsa se poate marca gol direct.

    - Lovitura de pedeapsa trebuie executata chiar daca in momentul acordarii ei timpul de joc a luat sfarsit.

    - mingea trebuie asezata pe punctul de pedeapsa;

    - executantul loviturii trebuie sa fie bine identificat;

    - portarul trebuie sa stea pe propria linie de poarta si nu se poate misca in directia inainte pana in momentul executarii loviturii. Pe linia de poarta se poate misca atat la stanga cat si la dreapta;

    - toti ceilalti jucatori trebuie sa se afle in interiorul terenului de joc, in afara suprafetei de pedeapsa, in spatele punctului de pedeapsa, la cel putin 5 metri de minge si nu trebuie sa impiedice jucatorul care executa lovitura;

    - executantul loviturii trebuie sa trimita mingea inainte;

    - sa nu joace mingea din nou pana cand aceasta nu a fost atinsa sau jucata de catre un alt jucator;

    - mingea intra in joc doar dupa ce a fost atinsa si ca urmare a acesteia s-a miscat.

 

    3) Sanctiuni:

    a) daca echipa in aparare incalca regulile:

    - daca nu s-a inscris gol, lovitura de pedeapsa se va repeta;

 

    b) daca un jucator al echipei in atac, altul decat cel care a executat-o incalca regulile:

    - daca s-a inscris gol, lovitura de pedeapsa se va repeta;

    - daca nu s-a inscris gol, lovitura de pedeapsa nu se va repeta.

 

    c) daca jucatorul care executa lovitura de pedeapsa incalca regulile:

    - se va acorda echipei adverse o lovitura libera indirecta de pe locul unde s-a comis infractiunea, indiferent daca s-a inscris sau nu gol, tinandu-se cont de prevederile generale obligatorii.

 

Legea 11 - Aruncarea de la poarta

 

    Aruncarea de la poarta este un mod de reluare a jocului.

    1) Din aut de poarta nu se poate inscrie gol direct.

    - Portarul are obligatia de a repune mingea in joc in 5 secunde.

 

    2) Jocul este reluat prin aruncare de poarta in cazul in care mingea, atat in aer cat si pe pamant cu toata circumferinta sa depaseste linia de baza si a fost atinsa ultima data de un jucator al echipei in atac.

    - portarul, stand in interiorul suprafetei de pedeapsa poate arunca mingea doar cu mana in suprafata terenului de joc in orice directie;

    - jucatorii echipei adverse trebuie sa stea in afara suprafetei de pedeapsa;

    - portarul nu poate atinge din nou mingea inainte ca aceasta sa fi fost jucata de un alt jucator;

    - mingea ajunge in joc daca portarul o arunca in afara suprafetei de pedeapsa.

 

    3) Sanctiuni:

    - daca imediat dupa aruncare mingea nu paraseste suprafata de pedeapsa aruncarea trebuie repetata;

    - daca portarul atinge cu mana din nou mingea dupa ce aceasta a parasit suprafata de pedeapsa dar inca nu a fost atinsa de nici un alt jucator jocul se va relua printr-o lovitura libera indirecta in favoarea echipei adverse din locul unde portarul a atins mingea a doua oara;

    - daca portarul, dupa ce a pus mingea in joc retine in mana mingea primita de la un coechipier jocul se va relua printr-o lovitura libera indirecta in favoarea echipei adverse tinandu-se seama de dispozitiile generale obligatorii.

 

    4) Nu se poate inscrie gol cu mana in nicio situatie.

 

Legea 12 - Lovitura de colt

 

    Lovitura de la colt este un mod de reluare a jocului.

    1) Din lovitura de colt se poate marca gol direct.

    - Jucatorul are obligatia de a executa lovitura de colt in 5 secunde, de la reprimirea balonului in suprafata de joc.

    2) Se acorda lovitura de colt in cazul in care mingea, dupa ce a fost atinsa ultima data de un jucator al echipei in aparare, a depasit in intregime linia de poarta (in afara partii acestei linii cuprinsa intre stalpii portii).

    3) Lovitura de colt se va executa dupa urmatoarele reguli:

    - jucatorii echipei adverse nu vor putea sa se apropie la mai putin de 5 m. de minge;

    - lovitura de colt se executa de un jucator al echipei in atac;

    - mingea este in joc dupa ce a fost lovita si ca urmare a loviturii s-a miscat;

    - jucatorul executant nu poate juca mingea a doua oara inainte ca aceasta sa fi fost jucata de un alt jucator.

    4) Sanctiuni:

    - daca jucatorul care executa lovitura joaca mingea a doua oara inainte ca ea sa fi fost atinsa sau jucata de un alt jucator, arbitrul va acorda o lovitura libera indirecta echipei adverse, executata de pe locul unde s-a comis greseala, cu exceptia prevederilor exceptionale;

    - daca se comite o oricare alta infractiune, lovitura de colt va fi repetata.

 

Legea 13 - Lovitura de aut

 

    Cand o echipa trimite balonul in afara suprafetei de joc - dar nu in spatele celor doua porti - sau mingea atinge plasa de deasupra terenului, formatia adversa va intra in posesie.

 

    a) Autul se executa cu piciorul, de pe linia de aut sau din spatele ei, din locul in care balonul a parasit terenul sau a atins plasa de siguranta, in 5 secunde.

 

    b) In cazul in care criteriile de la punctul precedent nu sunt respectate cumulat, cealalta echipa va primi posesia balonului, pe care il va repune in joc prin aceeasi procedura.

 

Legea 14 - Lovitura de penalitate

 

    Echipele care sunt sanctionate cu sase greseli pe parcursul aceleiasi reprize vor fi sanctionate cu lovitura de penalitate, care, dupa acest moment, se va acorda la fiecare greseala comisa in aceeasi repriza.

 

    a) Greselile contabilizate sunt actiunile soldate cu lovitura libera directa;

 

    b) Lovitura de penalitate se executa de la 9 metri, din punctul imaginar situat la 2 metri in spatele punctului de penalty;

 

    c) Lovitura de penalitate se executa direct pe poarta, fara zid.

 

Legea 15 - Criterii de departajare la egalitate de puncte

 

    Daca dupa disputarea tuturor jocurilor in cadrul grupelor, doua sau mai multe echipe vor acumula acelasi numar de puncte, departajarea se va face dupa urmatoarele criterii:

 

    - meciurile directe;

    - golaverajul din meciurile directe;

    - numarul golurilor inscrise in meciurile directe;

    - numarul meciurilor castigate in grupa;

    - golaverajul general din grupa;

    - numarul de goluri marcate in toate meciurile;

    - tragerea la sorti.

 

Legea 16 - Echipamentul jucatorilor

 

    1) Siguranta:

    - Echipamentul sau tinuta jucatorilor nu trebuie in nici un caz sa prezinte vreun pericol pentru ei insasi sau pentru ceilalti jucatori. Aceasta masura se aplica si bijuteriilor de orice fel.

 

    2) Echipament de baza:

    - tricou (pe spatele tricourilor se aplica vizibil o numerotare de la 1 la 99);

    - sort (daca jucatorul poarta sub sort echipament de ciclist, acesta trebuie sa fie de aceeasi culoare cu sortul);

    - jambiere;

    - incaltaminte sport fara crampoane.

 

    Portarul:

    - poate purta si pantaloni lungi;

    - tricoul trebuie sa fie diferit de cel al coechipierilor si al adversarilor, respectiv de cele ale arbitrilor.

 

    3) Sanctiuni:

    - in cazul incalcarii acestei reguli, jucatorul trebuie chemat sa paraseasca terenul de joc.

    - Poate reveni doar daca jocul este oprit si arbitrul verifica daca echipamentul jucatorului corespunde conform regulamentului de joc.

 

    4) Echipa gazda va juca in echipamentul principal, iar echipa oaspete este obligata sa aiba un echipament de rezerva diferit de echipa gazda.

 

    Mentiune: in play-off sau in fazele eliminatorii, echipa gazda este echipa desemnata prima in urma tragerii la sorti pentru desfasurarea meciurilor.

 

Legea 17 - Arbitrul

 

    1) Pentru conducerea fiecarei partide va fi delegat un arbitru care va veghea la aplicarea regulilor de joc si a carui autoritate si exercitiu al drepturilor vor incepe de indata ce el a intrat pe terenul de joc si vor dura pana in momentul in care va parasi terenul.

 

    2) Drepturi si obligatii:

    - vegheaza la aplicarea regulilor de joc;

    - arbitrul are obligatia de a verifica ca o echipa sa nu foloseasca jucatori care nu au drept de joc;

    - are dreptul de a opri jocul pentru orice incalcare a regulamentului, de a suspenda sau de a intrerupe definitiv partida in cazul unor evenimente neprevazute sau neasteptate;

    - ia atitudine impotriva jucatorului care are o comportare nesportiva, il va avertiza, iar, in cazul infractiunilor grave va dispune eliminarea acestuia;

    - trimite in afara terenului de joc acele persoane care au patruns pe teren fara incuviintarea sa;

    - opreste partida, daca considera ca un jucator a fost grav accidentat si dispune transportarea lui in afara terenului de joc;

    - lasa jocul sa continue in cazul in care considera ca jucatorul a suferit doar o accidentare usoara;

    - hotaraste daca mingea adusa pentru joc corespunde cerintelor prezentului regulament.

 

    3) Deciziile arbitrului referitoare la partida sunt fara apel definitive.

    - Arbitrul isi poate schimba o decizie care, dupa parerea sa ca urmare a unei consultari cu arbitrul de margine, isi da seama ca este eronata, cu conditia ca jocul sa nu se fi reluat sau sa se fi terminat.

 

    4) Arbitrul este responsabil si cu cronometrarea timpului de joc:

    - vegheaza ca timpul de joc prevazut sa fie respectat;

    - verifica durata eliminarilor;

    - indica prin semnalizare sonora, sfarsitul reprizelor si a partidei.

 

    5) Arbitrul:

    - consemneaza numarul de pe tricoul marcatorilor;

    - noteaza si verifica pe foaia de arbitraj numele, numarul de pe tricou al jucatorului atentionat cu cartonas galben sau rosu;

    - la sfarsitul partidei arbitrul consemneaza pe foaia de arbitraj motivul eliminarilor pentru cartonasele rosii;

    - poate acorda informatii despre partida echipelor;

    - verifica daca inlocuirea a fost facuta regulamentar;

    - in cazul in care arbitrul delegat nu se prezinta la data si ora programarii jocului din campionat, reprezentantii celor doua echipe vor desemna de comun acord o persoana pentru a conduce jocul.

 

Legea 18 - Durata jocului

 

    1) Timp de joc:

    a) partidele se disputa in doua reprize a cate 20 minute.

 

    b) timpul de joc este cronometrat de arbitrul insarcinat cu arbitrarea partidei.

 

    2) Pauza:

    Durata pauzei poate fi de maxim 5 minute.

 

    3) Fiecare repriza trebuie prelungita pentru a se recupera tot timpul pierdut din cauza:

    - examinarii jucatorilor accidentati aflati pe terenul de joc;

    - actiuni pentru pierderea deliberata de timp;

    - orice alta cauza.

 

    Durata pentru adaugarea timpului pierdut cu intreruperile de joc este la latitudinea arbitrului.

 

    Durata fiecarei reprize va fi prelungita pentru a se permite executarea sau repetarea unei lovituri de pedeapsa.

 

    4) Lovituri de departajare:

    - in jocurile din fazele eliminatorii care dupa consumarea timpului regulamentar de joc se termina cu un rezultat de egalitate, echipa castigatoare a jocului va fi stabilita prin executarea loviturilor de departajare executate din punctul de pedeapsa (7 metri).

 

    - Prima serie de 4 lovituri de departajare va fi executata de catre jucatorii care se aflau pe teren in momentul incheierii partidei.

Daca, dupa efectuarea primei serii de departajare egalitatea continua, se va executa, de catre jucatorii care nu au participat la executarea primei serii de 4 (patru) lovituri de departajare, alternativ cate o lovitura de catre fiecare echipa pana in momentul in care una dintre echipe nu marcheaza. Ordinea de executie a loviturilor de departajare se stabileste prin tragere la sorti si se inscrie pe foaia de arbitraj.

 

    - Pot executa lovituri de departajate toti jucatorii care se aflau pe teren in momentul terminarii partidei. Orice jucator poate lua locul portarului la executarea loviturilor de departajare, cu conditia ca acesta sa-si schimbe echipamentul.

    - Golurile marcate in aceasta faza a loviturilor de departajare nu se iau in considerare la intocmirea golaverajului.

    * Mentiune: In sezonul 2013 - 2014 se vor executa cate trei serii de lovituri, conform reglemantarilor FMR.

 

Legea 19 - Inceputul si continuarea jocului

 

    1) Masuri preliminare:

    - inaintea inceperii partidei, alegerea terenurilor si a loviturii de incepere va fi trasa la sorti cu ajutorul unei monede. Echipa favorizata de sorti va avea dreptul sa aleaga terenul. Echipei adverse ii va apartine lovitura de incepere.

    - Repriza secunda este inceputa de echipa care in prima repriza a ales terenul.

 

    2) Lovitura de incepere:

    - Lovitura de incepere este un mod de a pune mingea in joc:

    - la inceputul jocului;

    - dupa gol;

    - in momentul inceperii reprizei secunde;

    Din lovitura de incepere poate fi marcat gol direct.

    Aplicare:

    - fiecare jucator trebuie sa se afle in propria jumatate de teren;

    - jucatorii echipei adverse trebuie sa se afle la o distanta de cel putin 5 m. fata de minge;

    - mingea se afla la centrul terenului de joc;

    - arbitrul face semn pentru executarea loviturii;

    - mingea reintra in joc daca a fost lovita si s-a miscat inainte;

    - jucatorul care executa lovitura de incepere nu va putea atinge inca o data mingea pana cand aceasta nu va fi atinsa de un alt jucator sau pana cand mingea va ajunge in afara terenului de joc.

    Dupa gol, echipa care a primit golul va repune mingea in joc intr-un mod identic.

 

    Sanctiuni:

    - Daca jucatorul care executa lovitura de incepere atinge mingea inca o data, inainte ca aceasta sa fi fost atinsa de un alt jucator sau daca mingea nu a parasit terenul de joc, jocul va fi reluat printr-o lovitura libera indirecta in favoarea echipei adverse din locul unde jucatorul a atins pentru a doua oara mingea.

    - in orice alte cazuri de incalcare a regulamentului lovitura de incepere va fi repetata.

 

Legea 20 - Dispozitii finale

 

    - in contextul unor situatii neprevazute in prezentul regulament, pentru solutionare se va face trimitere la regulamentele si deciziile Asociatiei Romane de Minifotbal, FIFA si UEFA.

    - Deciziile Comisiei de Organizare sunt definitive si neatacabile pe nicio cale.

 

Alte precizari

 

    1. Echipele excluse din competitie sau eliminate ca urmare a pierderii unui meci la "masa verde" cu 3-0 nu au dreptul de a cere returnarea taxei de participare.

 

    2. In cazul problemelor ivite pe parcurs, care nu sunt mentionate in prezentul regulament, organizatorii au dreptul de a supune solutia la vot tuturor echipelor, dar decizia finala le apartine in totalitate, irevocabila si neatacabila pe nicio cale.